Sommerleir for barn

Date 13.02.19

I februar/ 2018 kom forespørsel fra veldedighetsorganisasjonen GCS (Global Christian Support) Kiev Ukraina, om vi kunne tenke oss å hjelpe dem å arrangere en leir i Norge. Prosjektet deres, «Family -2- Family», har i de 4 årene krigen har pågått i Øst Ukraina, hjulpet noen av de mest utsatte barna, og gitt dem etterlengtede pusterom fra krigen. Støttepartnere i land som Canada, Spania, USA, Polen, Slovenia, Finland m.fl. har bidratt til dette. Totalt har ca. 1.500 barn fått komme på leir i utlandet. (programmet er beskrevet under family-2-family)

Totalt er over 500 000 barn rammet av krigen. For 200 000 av dem er det kritisk. Daglig er de vitne til krigens grusomheter. Mange av dem sliter med angst og traumer på grunn av dette. Flere av de barna vi har vært i kontakt med, har vært vitne til at noen har blitt skutt og drept. Mange av dem har mistet nære familiemedlemmer. Nesten samtlige har fått ødelagt hjemmene sine. Lyden av skudd og bomber har holdt dem våkne om natta. De sliter med søvn og har mareritt. Mange av dem har blitt sengevætere. Daglig ser de lange kolonner av militærkjøretøy kjøre forbi husene deres. Skolene er bevoktet av bevæpnede soldater. Rett som det er må de avbryte undervisningen, og skynde seg ned i skolenes tilfluktsrom. Dette setter spor i et barn.

Noen av dem har oppholdt seg i ukesvis i tilfluktsrom, nesten uten mat og vann. Husene er kalde og mørke på grunn av mangel på elektrisitet og gass, og mange bor også uten innlagt vann. I tillegg er mange av dem på flukt. Mange har fått husrom hos familie og venner som har det det trangt fra før av (en tilleggsbelastning), andre har flyttet fra flyktningeleir til flyktningeleir. De som har det verst, er de som er innestengt i de okkuperte områdene, og som ikke kommer seg ut.

Flere av de vi tok i mot var foreldreløse. Mange hadde mistet faren sin. Andre levde i oppløste hjem på grunn av depresjoner, følelsen av håpløshet, og alkoholmisbruk. Mange har også mistet alt de eier, inkludert jobber som de har vært nødt til å flykte i fra.

Kids Camp Norway 2019

I 2018 tok i mot 25 barn i alderen 10-14 år, 13 gutter og 12 jenter. Felles for dem alle var at de kom fra krigssonen. Barna kjente ikke hverandre fra før. De ble håndplukket av medarbeidere i GCS, og de med størst behov ble prioritert. Fem ledere fra Ukraina var med dem. Lederen for «Family-2- Family», Iryna Bybak, var også med. Hun er psykolog. Hun har kurset 20-talls frivillige som har vært med som ledere på de ulike leirene. Meningen er å gi barna terapi under oppholdet, samtidig gi dem et pusterom, samt rike og gode opplevelser.

Fair Share vil i 2019 ta i mot 30 barn og ledere fra Øst-Ukraina til et opphold i Norge. Målet er å gi dem en pause fra krigen og i roligere omgivelser. Barn som opplever krig har godt av å bytte miljø for en stund. Det er viktig at de ikke mister håpet om en bedre fremtid, og at de kan ha positive følelser og opplevelser. 

 

 

 

Back to Top